TEATTERIN PARISSA 30 VUOTTA – KUVIA JA MUUTA MUKAVAA

Poikluoman päiväkodin näytelmässä

Poikluoman päiväkodin näytelmässä setä Tuhatjalkainen tarvitsi lääkärin apua.

Vuonna 2015 tuli täyteen 30 vuotta siitä, kun astuin Kaarina-Teatterin lavalle. Tuolloin teatterilla ei vielä ollut hienoa teatterirakennusta, vaan esitys ”On lemmen voima mahtavin” järjestettiin Hovirinnan koulun auditoriossa. Esitys kertoi mm. Eino Leinosta, jota sain hieman vaahtosammutinta suurempana esittää. Esityksen ohjasi Jarmo Alonen. Lieneekö noilta ajoilta jäänyt kiinnostus runouteen, joka yhä tänäkin päivänä seuraa minua.

Intohimoisesta harrastuksesta on kasvanut ammatti. Teatterissa vietetyt vuodet ovat olleet monella eri tavalla antoisia. On myös hieman hämmentävää huomata, miten moni minua nuorempikin teatteripureman saanut jatkaa yhä teatterissa harrastamista tai ammattimaisesti työnään. Yhtä kaikki, se on ilon asia.

Koen, että ilman teatteria en olisi jaksanut elämän tyrskyissä. Vaikka harrastus onkin vaihtunut ammatiksi, on sillä edelleen elämää virtaannuttava vaikutus. Koen myös muuntuvaa vastuuta, sillä varsinkin harrastajateatterissa toimiminen on monelle henkireikä arjen keskellä, enkä usko että kukaan haluaa pitkän työpäivän jälkeen pällistellä kireää ohjaajaparkaa. Kuten mikä tahansa harrastus, pitää teatteriharrastuksenkin olla kivaa, väheksymättä työryhmäläisiltä vaadittavaa panostusta, joka puolestaan tuottaa myönteisiä kokemuksia.

Olen kiitollinen Kaarina-Teatterille ja kaikille muillekin teattereille sekä yhteistyökumppaneille, läheisille, joiden kanssa olen saanut kasvaa arvokasta kulttuurityötä tehden.

– Mikko Rantanen, ohjaaja


 

KUVIA JA MUUTA MUKAVAA

Olen koonnut arkistoista vanhoja valokuvia ja muuta mukavaa. Materiaalia on hurjasti, joten tähän olen valinnut makupaloja varhaisimmilta vuosilta, jolloin viihdyin vielä enimmäkseen näyttämön puolella. Kuvat saa isommiksi klikkaamalla.

Musiikkileikkikoulun joulukeikalla. Äiti laittoi tontulle punaiset sukkahousut.

Musiikkileikkikoulun joulukeikalla. Äiti laittoi sukkahousut.

 

Pekka Töpöhäntä sanoo Maijo Maitaparralle (Piia Honkanen) "Tahdon." Rannikkoseutu 24.11.1987

Kaarina-Teatteri. Pekka Töpöhäntä (Mikko Rantanen) sanoo Maija Maitoparralle (Piia Honkanen) ”Tahdon.” Rannikkoseutu 24.11.1987

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaarina-Teatterissa oli alkuaikoina aktiivinen nuorten ryhmä, joka teki itse alusta loppuun erilaisia esityksiä. Tämä juliste on näytelmällisestä iltamasta. Perinteeksi muodostui myös nuorten parissa tehdä parodia teatterin omalle väelle ohjelmistossa esitettävästä "päänäytelmästä."

Kaarina-Teatterissa oli alkuaikoina aktiivinen nuorten ryhmä, joka teki itse alusta loppuun erilaisia esityksiä. Tämä juliste on näytelmällisestä iltamasta. Perinteeksi muodostui myös nuorten parissa tehdä parodia teatterin omalle väelle ohjelmistossa esitettävästä ”päänäytelmästä.”

 

Voionmaan opiston teatterilinja 1992-1993 tuli tehtailtua erilaisia performansseja. Tässä miiminen "Dallas." (Elisa Prepula, Marjo Kankaanpää, Milla Vesterinen, Mikko Rantanen)

Voionmaan opiston teatterilinjalla 1992-1993 tuli tehtailtua erilaisia performansseja. Tässä miiminen ”Dallas.” (Elisa Prepula, Marjo Kankaanpää, Milla Vesterinen, Mikko Rantanen)

 

Voionmaan opistolla 1992-1993 teimme lastennäytelmän "Rasvattu salama." Ohjaus Tuija Töyräs. (Heikki Örn, Mikko Rantanen)

Voionmaan opiston teatterilinjalla 1992-1993 teimme lastennäytelmän ”Rasvattu salama.” Ohjaus Tuija Töyräs. (Heikki Örn ”Nestori-isäntä”, Mikko Rantanen ”Ahmatti-renki”)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaarina-Teatterilaisia keskiaikaisissa kuteissa keikalle menossa.

Kaarina-Teatterilaisia keskiaikaisissa kuteissa keikalle menossa. Kävimme Helsingissä Senaatin torilla myös esiintymässä.

 

Samppalinnan kesäteatterissa vierähti yhteensä seitsemän kesää. Tässä tanssahdellaan Kulkurin valssin pauloissa. Esityksen ohjasi Jarmo Alonen.

Samppalinnan kesäteatterissa vierähti yhteensä seitsemän kesää. Tässä tanssahdellaan Kulkurin valssin pauloissa. Esityksen ohjasi Jarmo Alonen.

 

Turun Konservatorion Footloose musikaalissa Willardina. Tällä porukalla oli hyvä meininki. Kuvassa myös ohjaaja Mikko Rasila.

Turun Konservatorion Footloose musikaalissa Willardina. Tällä porukalla oli hyvä meininki. Kuvassa oikealla ohjaaja Mikko Rasila. Samassa talossa teimme myös tyylikkään ”Evitan”. Sen ohjasi Markku Nenonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vip-model -kilpailu oli ehkäpä hieman "kitsch" mutta toi kokemusta ohjaajana. Väänsin tanssiryhmälle tunnaribiisin.

Vip-model -kilpailu oli ehkäpä hieman ”kitsch” mutta toi kokemusta ohjaajana ja esityskokonaisuuden rakentajana. Väänsin myös tanssiryhmälle tunnaribiisin, joka oli silloin törkeen hienoo.

 

muumi

Muumipappana yksi kesä Naantalissa taikashowssa (Lavalle kerran ilman kypärää). Mikko Rantanen kuvassa oikealla.

 

Ystävää pitää auttaa lopputyössä. Silloin oli vielä kurvit kohdillaan!

Ystävää piti auttaa lopputyössä. Silloin oli vielä kurvit kohdallaan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hehkuvat Hortessat täyttävät isonkin estradin TS/Natalia Kopkina Ohjaaja Mikko Rantanen on koonnut Petri Laaksosen lauluista ja Hehkuvien Hortessojen runovalikoimasta yhtenäisen esityksen.

Hehkuvat Hortessat täyttävät isonkin estradin
TS/Natalia Kopkina
Ohjaaja Mikko Rantanen on koonnut Petri Laaksosen lauluista ja Hehkuvien Hortessojen runovalikoimasta yhtenäisen esityksen.

TURUN SANOMAT: ”HEHKUVAT HORTESSAT TÄYTTÄVÄT ISONKIN ESTRADIN”

 

Peter Pan

Peter Panissa Turun Kaupunginteatterissa olin mukana Mikä-Mikä-Maassa. Ensi-ilta oli 14.1.1994. Ohjaus Leena Havukainen. Sain olla mukana samassa rakennuksessa vielä musiikkinäytelmissä ”Iso-Heikkilän isäntä ja hänen renkinsä Kalle” Ohjaus Olli Tola, sekä ”Ankkurilyhty” Ohjaus Tiina Brännare.

 

Kaarina-Teatteri ja Suomen hevonen. "Kai" Mikko Rantanen. Kuvassa myös Pentti Kallio ja taustalla päätä pöytään paukuttaa Ulla Taimila.

Kaarina-Teatteri ja Suomen hevonen. (”Kai” Mikko Rantanen. Kuvassa myös Pentti Kallio ja taustalla päätä pöytään paukuttaa Ulla Taimila.) Ohjaus Jukka Aaltonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Banaanin matka mahaan

Veitenmäen yläaste 7 I -luokka. Kuvaamataidon tunnilla harjoittelimme sarjakuvaa. Teoksessa on jo havaittavissa jonkinlaista draamantajua olemattomasta piirustustaidosta huolimatta. Musiikki, äidinkieli ja historia olivat lempiaineitani.


Työväen Näyttämöiden Liiton hopeinen ansiomerkki 20-vuoden ansiokkaasta toiminnasta teatterikulttuurin parissa vuonna 2008.

TNL Hopeinen kunniamerkki

TNL Hopeinen ansiomerkki


 

Kaarina-mitali vuonna 2014

Kaarina-mitalistit vasemmalta: Janne Aso, Juha Haanpää, KaMu-kuoron Anna Koskinen, Pekka Nebelung ja Sammeli Bertram, Mikko Rantanen, Janne Salmi, Tom of Finland Foundationin edustaja Susanna Luoto, Tupasvillan Anja Karlsson ja Niina Virranheimo. Kuva: Kaisu Hautamäki / Kaarina-Lehti

Kaarina-mitalistit vasemmalta: Janne Aso, Juha Haanpää, KaMu-kuoron Anna Koskinen, Pekka Nebelung ja Sammeli Bertram, Mikko Rantanen, Janne Salmi, Tom of Finland Foundationin edustaja Susanna Luoto, Tupasvillan Anja Karlsson ja Niina Virranheimo. Kuva: Kaisu Hautamäki / Kaarina-Lehti.

KAARINA-LEHTI: KAARINA-PÄIVÄN JUHLASSA JAETTIIN KASA PALKINTOJA

kaarinamitali

Kaarina-mitali annettiin kätöseen vuonna 2014 . Kivaa, kun en edes ala-asteella saanut hiihtokilpailusta mitalia. Syynä lienee se että olin latumerkkinä. Kiitokset kaikille asiaan myötävaikuttaneille. Tästä on hyvä jatkaa.


HILJAISTA MUSIIKKIA – TUTKIELMA MENETTÄMISESTÄ JA SURUSTA KAARINA-TEATTERISSA VUONNA 2015  Ohjaus ja musiikki: Mikko Rantanen


 

Lisämateriaalia menneiltä vuosilta voit kurkkia kotisivuiltani:

– CV- POIMINTOJA TYÖHISTORIASTA

– VIDEOTRAILERIT/TEASERIT

– ESITYSARVOSTELUJA – TURUN SANOMAT